Beschrijving
Over het heden, verleden en de toekomst. En …er was eens een oude Joodse slager in Strijen,
We schrijven het jaar 1917. Slager van Coevorden kocht het pand dat destijds Kerkstraat 49 Strijen als adres had (later werd dit Kerkstraat 62) van de heer De Haas. Hij vergrootte en verfraaide rond 1925/1926 dit pand aanzienlijk, onder meer met die kenmerkende erker, die u op de oude foto nog kunt zien, maar die ik - in de 53 jaar dat ik op aarde rondloop - niet in het echt heb mogen aanschouwen. Aan het hoofdgebouw was ook een oude stenen schuur aangebouwd.
Tot 1939 was Van Coevorden uitbater van een koosjere slagerij op dit adres. In mijn jeugd was er nog wel vrij lang een slagerij gevestigd, Slagerij de Koning (daar tussen in hebben onder meer illustere namen als ‘in 't Veld en Panis’ de scepter gezwaaid). Rond 1990 werd er een ijzerwarenwinkel gevestigd, die werd gerund door de bekende Strijenaar Bert Brongers Namens hem werd de oude schuur gesloopt. Op de vrijgevallen ruimte werd een nieuw stuk winkel gebouwd, ter uitbreiding van de oorspronkelijke hoofdbouw. De laatste winkel die hier gevestigd was, droeg de naam ‘De Heul’, een nevenvestiging van de bekende ijzerwarenwinkel die u nu nog immer vindt aan de Voorstraat 28 in Numansdorp.
Wilt u meer over de historie van de oude slagerij of het trieste verhaal van de familie Van Coevorden weten, dan verwijs ik u met liefde naar de FB groep ‘Strijen in Vroeger Tijden’ (en zoek daar op slagerij, er staat overigens nog veel meer interessants over dit mooie historische dorp).
Goed dat was een stukje historie, nu het ‘heden’: Eind 2022 werd de winkel aangekocht door mijn opdrachtgevers. Na het doorlopen van het vergunningentraject werden in 2023 en de eerste maanden van 2024 vier wooneenheden (Nieuwestraat 2-8 even nummers) gecreëerd in dit gave pand. Een boven appartement (nr. 4) dat ‘in de familie blijft, een beneden appartement dat binnenkort ook te koop komt en 2 leuke maisonnette/starterswoningen, Nieuwestraat 6 en 8, die zijn gerealiseerd in het gedeelte van rond 1990.
Mocht u zich afvragen waarom de inleiding over de historie zo lang was, dat komt a) omdat ik dat leuk vind en b) omdat de historie ook invloed heeft op het heden. Bij het aanvragen en afgeven van het tegenwoordig ‘o zo belangrijk gemaakte Energielabel’ moet de deskundige uitgaan van het bouwjaar van de woning, het niet kloppende bouwjaar (1921) dat bekend staat bij de instanties en is terug te vinden op de BAGviewer. Dat bouwjaar zorgt er voor dat we helaas geen plussen hebben achter het A label, ondanks de splinternieuwe ketel, de zonnepanelen, de nieuwe kunststof kozijnen met HR beglazing, de vloerverwarming en de dak-, gevel. en vloerisolatie .
En voor de makelaar komt dan nog het dilemma… welk bouwjaar hij moet invullen op funda… 1921, 1990 of 2023?
Er wordt een vereniging van eigenaren opgericht, de verkopers storten 250,- euro per woning in de pot en de maandelijkse bijdrage aan de VvE zal ongeveer 120 euro bedragen. De eerstkomende jaren zullen er normaal gesproken weinig tot geen kosten komen, vanwege de ingrijpende renovatie, op alle 4 de adressen.
Goed…. Historie besproken, heden besproken, dan is het nu de beurt aan de toekomst.
Wie gaat hier de komende jaren genieten? Wie gaan we blij maken met zo’n toffe maisonnette woning, op een gaaf plekje, midden in het dorp, met een stukje dakterras en een leuke smoel met dat Franse balkon.
Bushalte op loopafstand, de beste pizzabakker van de Hoeksche Waard op 50 meter afstand, de AH en Lidl op 150 meter en op 100 meter afstand begint het beschermde natuurgebied ‘Oudeland van Strijen’.
De indeling van Nieuwestraat 8 is als volgt: entree, ruime hal met toilet en meterkast, toegang tot de binnenberging/bijkeuken (300 x 210) met de c.v-opstelling en de aansluiting voor de wasmachine. Vanuit de hal heeft u eveneens toegang tot de fraaie living van 35 m² (686 x 512), bestaande uit de woonkamer met trapopgang naar de verdieping en de open keuken met luxe inbouwkeuken v.v. apparatuur (en nog te plaatsen eettafel, hetgeen pas kan nadat u de vloer afgewerkt heeft.
Op de verdieping is de indeling als volgt: royale overloop met toegang tot het dakterras (724 x 200), gave slaapkamer (502 x 362) met hoge nok, Frans balkon en en-suite badkamer (290 x 201), die u naar eigen smaak kan afwerken.
De woning is nog niet instapklaar. Al wat u nog te doen staat is: kopen, vloeren afwerken, wanden afwerken en de badkamer tegelen en voorzien van sanitair. Alle elektra, leidingen, afvoeren en voorbereidingen zijn al aanwezig/gedaan.
Heeft u het idee dat dit fraai opgeknapte stukje historie en uw toekomst hand in hand kunnen lopen, wacht dan niet te lang en neem contact op voor het maken van een afspraak.